Tillbaka till möteshistoriken
.

Rapport från UG-mötet den 1 juni 2006

Värd: 

J-B W
 

Deltagare: 

Olle B, Christer S, Gunnar D, Sten M, Mats L, Håkan G,
Christer H, Åke J, Lars-Erik H, Philip W

 

Fyrplatser och ostron.

ÖRGRYTE: Några älskar det, andra har stora svårigheter att ta det till sin mun. Men alla närvarande testade det. Kan måhända kvällens huvudämne vara orsak för några UG-medlemmar att finna anledning till annan aktivitet denna afton? Om detta får vi troligen fortsatt sväva i ovisshet.

Kvällens teman var två till antalet. Det första var att kallande broder berättade om sina insatser för att genom Fastighetsverkets försorg både bevara men även att utveckla några av våra fyrplatser till att blir levande kulturarv. Tylön utanför Halmstad, Pater Noster, Nidingen, Väderöarna, Ölands Norra udde - visst klappar hjärtat lite extra när man tänker på dessa dag ganska så öde platser. För inte alltså länge sedan var detta levande små samhällen. Dessa vill man nu bevara, rusta upp och åter göra levande genom gästboende och andra aktiviteter ex.-vis serveringar, konferensanläggningar och liknande.

Kvällen andra tema var ostron med gästföreläsaren Karl Johan Smedman som med en energi och ett engagemang utöver det vanliga berättade om det mesta som är värt att veta om ostron. Vi fick lära oss att det traditionella franska platta ostronet Ostrea Edulis drabbades av en blodparasit och ersattes av det resistenta Japan-ostronet, Fine du Claire, som är mer runt till formen. Dock kan Ostrea Edulis inte få denna parasit i våra svenska och kallare vatten varför den lämpar väl sig för våra kuster. Dessa två sorter fick vi smaka på. Vilken som var bäst är i hög grad en smaksak. Ordningsmannen som åt ostron för första gången (NB! han var inte den enda med samma förutsättningar) var mest stolt över att överhuvud taget kunna peta i sig två av var och kunde inte utse en vinnare i denna kamp. Han kunde dock notera att en annan nybörjare i ämnet nöjde sig med en av var. Vidare kunde han även notera att åter andra bröder uppenbarligen inte hade gjort annat i sina liv än ätit dessa, i deras tycke, underbara delikatesser. Blev nästan en kamp om de sista ostronen.

Karl Johan berättade vidare om sina planer att i stor skala odla ostron på den svenska västkusten. Detta görs inte i Sverige i dag. Planerna är att odla upp yngel för utplantering, mycket påminnande om musselodlingar. Ett härtill startat bolad söker finansiärer och den UG-broder som händelsevis har en sisådär 200 kiloPix till övers, som han inte vet hur han skall göra sig av med, kan anmäla sig till ordningsmannen som för en litet modest kurtage gärna förmedlar kontakt.

Aftonen avslutades med en räkmacka från Gothia, en välgärning för dem, liksom ordningsmannen, som inte lyckades äta sig mätta på ostronen. Vi tackar broder J-B för kvällens lyckade arrangemang och uteblivna efterpåföljande magåkommor. Tack, tack.

Nu närmast ser vi fram mot UG-golfen. Ett förslag som framfördes var att i början av augusti spela på Lycke med både föregående och därefterpåföljande aktiviteter hos J-B på Karlsholmen, inte helt olikt tidigare års sammankomster på Bryggeviken. Mer härom i kommande kallelse från Peo.

Nästa ordinarie möte blir i september under ledning av Christer H. (UG)

Tillbaka till möteshistoriken