Tillbaka till möteshistoriken
.

Rapport från UG-mötet den 26 oktober 2006

Värd: 

Gunnar D
 

Deltagare: 

Peo H, J-B W, Lars-Erik H, Lars Å,
Lennart S, Christer H, Philip W, Sten M

 

Renova, Återvinning och Porter

SÄVEDALEN: Att det vi slänger kommer oss tillgodo i form av värme och el är kanske inte allom bekant. Detta fick vi, med visst förhinder, oss presenterat vid oktober månads möte. Ett möte i miljöns tecken.

Kvällen avslutades med en matbit och en liten tävling ute på Hotel Novotel vid resterna av det anrika Carnegies porterbryggeri. En årgångsporter, av tre möjliga, testades varvid Gunnar spontant utlyste tävlingen "Gissa vilken årgång vi blev serverade".

Samlingen var utlyst till 18.00 vid Renovas grind för en rundvandring på sopförbränningsstationen på Sävenäs. Alla har sett skorstenen men alla har inte sett innandömet på anläggningen som är ett mönsterdito i branschen. Alla dök upp i tid - alla utom den uteblivna guiden som i dessa moderna tider medelst mobiltelefon till slut jagas rätt på - i Borås! Fullständigt övertygad om att guidningen skulle vara först två veckor senare. Goda råd var nu dyra. men den charmerande och välsignade Malin Andersson från kvällsskiftet förbarmade sig över oss och jagade rätt på ny guide som lyckligtvis bodde i närheten. Cyklandes i ösregnet anlände så småningom eldsjälen Skari Lemmetti som först presenterade anläggningen med hjälp av en en PowerPoint-show och en Himla Massa Siffror. Vi fick bland mycket annat lära oss att 25% av av Göteborgs fjärrvärmevatten och 5% av vår elförbrukning är ett resultatet av allt skräp som bränns upp i anläggningen. Den som trodde att vi måste tillföra energi för att förbränna våra sopor är alltså ute och cyklar.

Därefter vidtog rundvandring runt de tre ugnarna som arbetar med en förbränningstemperatur på runt 900°C. Av egen kraft, således. Och utan syrgas. Synd. Bara med luft som blåses in i härden. Alla blev vi som barn på nytt när vi fick se den stora kranen som lyfter upp skräpet till ugnarnas inmatning. Alla ville köra skopan. Men ack så synd. Våra önskningar bifölls dessvärre icke.

Att en anläggning som denna är viktig ur miljösynpunkt är för de närvarande bröderna numer ställt helt utom allt tvivel. Utsläppen är medelst allehanda filter reducerade till så nära noll man kan komma. Även värmen i rökgaserna är tillvaratagen till sista graden. Detta gör anläggningen till en förebild för omvärlden och liknande stationer har med erfarenheterna från Sävedalen byggts även utanför Sverige. Borta är tiderna då soporna kördes runt med Bulldozers på deponier. För detta skall inte bara fjärrvärmekunder vara tacksamma!

De därvarande bröderna framför härmed sina varma tack till Malin, Skari och Renova för den intressanta visningen.

Därefter förflyttades gruppen till Novotel för en matbit och dryck. Skribenten kan härmed intyga Novotels räkmacka gör Heaven 23s dito god match, möjligen och med knapp marginal fördel Novotel. Ytterligare smakupplevelser skulle vi få uppleva genom att Gunnar beställde in Porter av för bröderna hemlighållen årgång varvid Gunnar spontant och euforiskt utlyste tävlingen "Gissa vilken årgång". Efter mycket smaskande och analyserande lämnades förslagen in till tävlingsledningen som efter noggrann genomgång förkunnade att vinnarna av tävlingen blev Lars-Erik H, Lars Å och Christer H. Stort grattis till dessa finsmakare. För visst var det den stora erfarenheten och de fina smaklökarna som fällde avgörandet i denna gourmet-tävling.

Ett stort tack till broder Gunnar för detta intressanta arrangemang.

Vi ser nu med stort intresse fram till December månads möte under sakkunnig ledning av broder Lennart. Som, kan det härmed meddelas, slutligen har landat efter det fria fallet framåt, utsmyckad med ett ärr på vänster pannsida. Bildbevis finnes!

(UG)

Tillbaka till möteshistoriken