Tillbaka till möteshistoriken
.

Rapport från UG-mötet den 8 februari 2007

Värd: 

Björn E
 

Deltagare: 

Olle B, Peter B, Sten M, Mats L, Lennart S,
Åke J, Christer S, Lars Å, Philip W

 

Vad gör dem egentligen på Saab Space?

GÖTEBORG: Det är inte allenast Hasselbladskameror och Fuglesangar som Sverige skickar upp i rymden. Alls icke så. Vid månadens möte på Tandläkarsällskapets lokaler på Erik Dahlbergsgatan fick vi lära oss att även Saab Space tillverkar utrustning som kretsar runt vår planet.

Broder Björn bjöd in till en synnerligen intressant presentation av Saab Space AB genom den kunnige projektledaren Häkan Kärnhagen. I drygt en timme fick vi stifta närmare bekantskap med företaget som ligger på gränsen mellan Mölndal och Göteborg. Vi fick titta och känna på några antenner som i all sin till synes enkelhet är ett under av precision. De små tingestena betingar ett värde som får en inbiten Jula-kund att misstänka att dessa pryttlar inte finns att köpa på dylika gubb-dagis. Alltför många nollor på prislappen. Vi fick även se datorkort speciellt utvecklade för rymden. Såg ut som ett kort från de första TV-apparaterna med transistorer. Glest mellan komponenterna måste det vara då det högt där uppe inte finns luft som kan leda bort värmen så alstras.

Den lilla satelliten som byggs ihop är endast 1×1×1 meter och väger endast 367 kg heter SMART-1 och skickas upp från Franska Guyana med den franska Ariane-raketen..

Saab Space tillverkar främst rymdutrustning såsom antenner, mikrovågselektronik och datorer för rymden. Gå gärna in på deras hemsida för mer information. Intressant information om SMART-1 finns även på Wikipedia.se.

Vid den efterföljande middagen på restaurang Vasa Allé diskuterades bland annat Slow Food, ett begrepp servisen uppenbarligen tagit till sitt hjärta. Men maten, den var god......

Tack Björn för detta intressanta arrangemang. Närmast på tur står nu Christer S. (UG)

Tillbaka till möteshistoriken