Tillbaka till möteshistoriken
.

Rapport från UG-mötet den 12 juni 2007

Värd: 

Peter R
 

Deltagare: 

Lars-Erik H, Sten M, Mats L, Christer H, Olle B,
Peter B, J-B W, Philip W, Peo H

 

SSRS - Svenska Sjöräddningssällskapet fyller 100 år. UG med sina blygsamma 24 år hurrar.

LÅNGEDRAG: SSRS fyller 100 år. UG ställer sig unisont upp och hurrar för jubilaren. Och hoppas att vi aldrig skall behöva ta deras hjälp i anspråk.

Svenska Sjöräddningssällskapets medlemsraggare No 1 - Gunnar Arwidsson - tog emot 10 nyfikna bröder en skön, om än lite blåsig, tisdagskväll så här i början av juni. Med rundvandring genom de nya lokalerna i Långedrag, föredrag med bildspel i styrelserummet och filmvisning gjorde Gunnar sitt yttersta för att övertyga bröderna om den utomordentligt goda gärning man gör genom att teckna sig som medlem i SSRS. Genom de 100 åren har SSRS räddat cirka 70 000 personer(!). Inte illa, främst när man tänker på att sällskapet under de första åren endast hade roddbåtar till sitt förfogande. Därefter kom allt större och på senare tid även allt snabbare båtar och nuförtiden även vattenskotrar in i bilden.

Med tanke på hur många som räddats är det kanske inte kostigt att två av de räddade som SSRS hade som exempel i sin film och sitt föredrag var på något sätt bekanta med två av bröderna. En känd episod i Fiskebäckskil fick Mats att nicka igenkännande och spontat nämna den olycksalige vid namn. Vid ett annat exempel, där en eget byggd (insiderinformation) motorbåt bärgades innan den slogs sönder och samman mot klipporna någonstans utefter västkusten och vars ägare, allmänt känd som Plåt-Janne (nåja, allmänt på den egna arbetsplatsen, ett inte helt obekant företag i Kryo-branschen) senare blev intervjuad varvid det var artikelförfattarens tur att höja ett igenkännande ögonbryn.

SSRS har endast några få anställda, de flesta inom sällskapet arbetar helt ideellt. Beundransvärt! Alla båtar är tillkomna med insamlade medel. Eller till och med byggda med donerade medel. Den, eller de, som donerar ett båt får till och med själv bestämma namn på densamma. Spontant förslag under kvällen var, inte helt överraskande, att nästa räddningsenhet skulle heta UG. Räcker om bröderna donerar en halv megapapp per man så är det kirrat. Hur enkelt som helst. Misstänker dock att någon icke närvarande broder gärna ser att vi först tar upp förlaget till omröstning vid nästa årsmöte. Det är ju allom bekant att det där inte brukar råda någon beslutsförlamning.

Läs gärna mer om SSRS på deras hemsida www.ssrs.se

Aftonen avslutades på det nyöppnade Långsdrags Värdshus, strategiskt beläget i samma hus och med underbar utsikt över havet utanför. Räkfrossan med handskalade räkor i massor som artikelförfattaren valde gick inte av för hackor. Rekommenderas starkt!

Bröderna tackar Peter R för initiativet. Intressant och tankeväckande. Måhända väljer någon broder att gå med i SSRS.

Närmast ser vi bröder fram mot årets UG-mästerskap som kommer att avgöras på någonstans Bjärehalvön under den andra augustihalvan. Broder Peo har lovat att fixa sovplats till alla som behöver sådan.

Nästa ordinarie UG-möte blir i september under Peter B:s ledning. Notera att listan över kommande arrangörer har arbetats om lite grann. Har du lärt dig den gamla utantill så har du anledning att ta en förnyad till på listan. (UG)

Tillbaka till möteshistoriken