Tillbaka till möteshistoriken                                                                      Tillbaka till UG-Corren
.

Rapport från UG-mötet den 29 maj 2008

Värd: 

Mats L
 

Deltagare: 

Lars Å, Christer S, Björn E, Peter B, Lars-Erik H,
Åke J, Peo H, Olle B, Christer H, Lennart S, Philip W

 

UG drar i Västerled och vänder blickarna mot havet

LÅNGEDRAG: Broder Mats leder oss i västerled med besök på Nimbus huvudkontor i Långedrag.

Denna torsdagskväll i slutet av maj kallade Mats till samling i GKSS-hamnen ute på Långedrag för att låta bröderna få en presentation av det kända bolaget som gör de fina båtarna. Alla som hade den minsta känsla för båtar och hav vet att Nimbus står för kvalitet och vackra båtar.

Vi togs emot av bolagets finanschef Örjan Rebeling som presenterade bolaget. Förutom Nimbus ingår även Storebro, Ryds och sedan kort tid den finska tillverkaren Paragon med båtar av sjötålig Targa-typ, även om Christer S hellre jämför dem med Minor-båtarna. Tills nyligen ingick även Maxi-båtarna men dessa såldes nyligen till Najadvarvet i Henån.

Försäljningen är i första hand koncentrerad till norra Europa. Ny marknad är Ryssland som kommer starkt. I Sverige går mer än 90% till skärgårdsområdena runt Göteborg och Stockholm. Cirka 65% av tillverkningen exporteras. I antalet båtar räknat tillverkas naturligt mest av de mindre storlekarna inom Ryds-programmet. Dessa är dock mest konjunktur känsliga även om den rådande lågkonjunkturen även påverkar Nimbus-programmet, dock något senare och inte lika hårt.

Tillverkning sker på halvdussinet platser såsom Långedrag, Visby, Fårösund, Ryds i Gryts skärgård och Storebro Bruk. Och nu även i Finland. Företaget har ett 90-tal återförsäljare i cirka 25 länder. Huvudägare är investmentbolaget Altor som även har intressen i så olika verksamheter som Byggmax, Dynapak, Lindorff Group och ACO hud. Bara för att nämna några.

Som avslutning på besöket fick vi med ett antal trycksaker med en praktfull bok om Nimbus som kronan på verket. Pryder verkligen sin plats i bokhyllan. Vi tackar för den intressanta presentationen och ambitionen att ge oss en god inblick i företaget.

Efteråt blev det samling på Långedrags värdshus med mat- och dryckintag till oslagbar utsikt. Vi närvarande bröder tackar Mats för initiativet och det intressanta uppslaget.

Nu närmast ser vi fram mot den stundande UG-Golfen på Bjärehalvön under sedvanlig ledning av Peo. Därefter blir det ordinarie UG-möte i september med Åke J som arrangör. (UG)
 

Tillbaka till möteshistoriken                                                                      Tillbaka till UG-Corren