Tillbaka till möteshistoriken                                                                      Tillbaka till UG-Corren
.

Rapport från UG-mötet den 4 december 2008

Värd: 

Sten M
 

Deltagare: 

Peo H, Christer S, Lars Å, Lennart S, Björn E, Mats L
Peter B, Olle B, J-B W, Christer H, Philip W

 

UG i förändringens tidevarv

GÖTEBORG: Var det måhända fler än UG-Correspondentens redaktör som ännu inte hade uppmärksammat den stora svarta lådan, eller bukern som dagens arrangör valde att kalla den, utanför Operan och som visade sig innehålla en utställning både om Göteborgs historia men framför allt om stadens framtid? Räck i så fall upp handen...

Broder Sten hade i sann yrkesanda valt att låta oss ta del om vår stads framtida planer, presenterade av Johan Ekman från Älvstranden Utveckling AB. I den svarta lådan - bunkern - fick vi uppleva en intressant presentation av vad vi kan förvänta oss av vår stad om en sisådär himla massa år. Staden har ju på 100 år vuxit från att vara en stad inom vallgraven, med viss omgivning - Liseberg (landeriet that is, inte (nöjes-)parken som ännu inte var uppfunnen) var på den tiden väldans långt ut på landet. Idag betraktas detta område som mycket centralt. Ett avstånd från Brunnsparken som, åtminstone vid gott väder, betraktas som gångavstånd för de spänstige. Naturligtvis betraktar vi UG-gubbs oss som tillhörande den gruppen, i alla fall nu när vi av Maurice fått lära oss hur vi skall behålla vår ungdomliga spänst.

Om man nu gör tankeleken att man från Brunnsparken i stället styr kosan norrut, över Hissingsbron  och går mot Backaplan så är det inte många, om ens någon som ens skulle fundera på att ta den promenaden. Bara tanken! Hu! Känns som att man skulle bli tvingad att gå till döddagar. Ta nu fram kartan, sätt en nål vid Centralen, fäst en sytråd vid nålen och måtta upp avståndet till Götaplatsen. Dra runt tråden på samma avstånd och du kommer med marginal till Backplan! Fast mentalt är sträckan oöverkomligt långt. Och det kan väl endast och allenast inte bero på avsaknaden av vattenhålet och stamlokuset Lipps placering på lämpligt avstånd från både start- som landningsplats? Oerhört tråkig omgivning av vägen, mot Backaplan alltså ifall någon skulle behöva ett förtydligande, gör sträckan som otänkbar promenadväg.

Och detta vill nu Älvstranden Utveckling AB råda bot på. Genom utveckling av både norra som södra älvstranden, från Gullbergsvass, de ouppfyllda drömmarnas kaj, ut till Älvsborgsbron, från Eriksberg in till Ringön, vill man göra mer tillgänglig och kompakt. Fler bostäder, mer kontor och skolor samt bättre förbindelser över älven skall göra stans nuvarande centrum mer cirkelformad med cirkels mitt i mitten av stan. Vad skall prioriteras: 15 rörelser längs älven per dag, dvs fartyg till och från Vänern, eller mångfalt fler rörelser tvärs samma led? Många städer före Göteborg har klarat att reglera detta med låga broar och mycket mer trafik på floden än vad vi har. Schemalagda broöppningar en till två gånger per dag, i övrigt bara på natten, är en lösning som låter tilltalande.

Tänk er en i stort igenlagd frihamn med bostäder, skola, affärer och kontor utan stora ödsliga och outnyttjade planer. Med korta och snabba förbindelser rakt över älven, visst låter det intressant. Och plötsligt befinner sig Backaplan inte oövervinneligt avstånd. Bara som exempel på planer för framtiden.

För det intressanta föredraget om stans framtid tackar närvarande bröder Johan Ekman och Älvstranden Utveckling AB. Samtidigt rekommenderar vi som var med att de som inte var med tar sig en tur till Älvrummet och tar del av den intressanta visningen med bland annat en stor modell av stadens centrum. Många av bröderna kunde peka ut sina bostadshus från tidig Sturm- und Drangperiod varvid de flesta fick något drömskt i blicken. Fri tolkning av detta tillstånd gäller.

Då mötet samtidigt var ett lite inofficiellt 25-årsjubileum hade Sten reserverat bord på Ritz vid Bastionsplatsen med förslag på lite bättre meny än vad som är brukligt vid våra möten. Vad sägs om citronmarinerad flundra med jordärtskocksmousse, halstrad pilgrimsmussla och löjrom som förrätt, stekt hjortinnanlår med vinteräpple, rödlök och apelsin, serverad med anklever och savoykåls-pommes till huvudrätt och Chokladbrownie med rostade nötter och torkad frukt serverad med morotssorbet och ingefärsflarn till dessert? Till detta tre utvalda och mycket goda viner. MM=Mycket mumssisch!

Tack Sten för denna intressanta och goda kväll. Blev senare än vanligt med det var det värt!

Nästa möte har vi planenligt i februari 2009, då med Olle B som värd.

Arrangörslistan är nu uppdaterad tre år framåt. Ta gärna en titt och förbered dit i tid!

(UG)
 

Tillbaka till möteshistoriken                                                                      Tillbaka till UG-Corren