Tillbaka till möteshistoriken                                                                      Tillbaka till UG-Corren
.

Rapport från UG-mötet den 2 april 2009

Värd: 

Philip W
 

Deltagare: 

Peter B, Björn E, Christer H, Peo H
Åke J, Mats L, Lennart S, Lars Å

 

UG på stadsvandring med öl i sinnet

GÖTEBORG: Temat för kvällen var en ölkulturvandring genom stan, från Svingeln och Stampens kyrkogård, via ett gammalt känt vattenhål vid Kungstorget, och vidare till målet för vandringen, Bishops Arms vid Järntorget.

April månads arrangör, tillika UG-Correns utgivare upa, stod i valet och kvalet mellan två aktiviteter för april månads möte. Ett samtal till ett av de tilltänka anläggningarna att besöka, avslöjade att intresset att visa upp anläggningen på tid som passade UGs medlemmar var lika med noll. Återstod alltså en annan anläggning som kanske kunde vara intressant. Men just då ringde Olle B som hade koll på vem som var april månads arrangör och tipsade om en artikel i GP:s lördagsbilaga 2 Dagar som berättade om ny aktivitet i staden: Öl-kultur-vandring. Olle tackades för tipset och arrangören tog kontakt med Kjell Gustafsson på Walknet.se som berättade att man planerat en vandring just den 2 april, UG:s ordinarie mötesdag. Förvisso skulle vi då få gå med andra i en större grupp men kvällens arrangör valde hellre en vandring på UG:s riktiga mötesdag. Kallelse gick ut och vid pass 19-tiden samlades nio bröder vid Svingelns hållplats som var startplats för vandringen. Kjell Gustavsson presenterade sig och temat för kvällen varpå vi i rask takt började promenaden.

Första anhalten var Stampens kyrkogård och John Albrecht Pripps grav där Kjell gav oss målande beskrivningar av bryggerinäringen för sisådär 150 år sedan. På den tiden fanns det ett stort antal små bryggerier varav Pripp själv 1828 arrenderade ett, det Brembergska Bryggeriet, som han sedan tog över 1844. Läs mer om Pripps på Wikipedia.

Vandringen fortsatte först till det som en tid kallades för Dispensären men som ursprungligen var ett fattighus. I dag är det Göteborgs äldsta träbyggnad, uppförd 1704. Här fortsatte Kjell med berättelser om bryggerinäringen och några andra kända öl-namn presenterades; Lyckholms och Carnegie.

Härifrån var det inte långt till området för Pripps bryggeri vid Stampgatan. Som allom bekant är det sedan många år övertaget, rivet och ombyggt för annan aktivitet. Men området är känt av de flesta som Prippens område.

Via Gamle Port, ett känt utskänkningsställe i staden, gick turen vidare till första vattenhålet där vi skulle få smaka kvällens första öl. Göteborgs i dag äldsta ölhall är ölhallen 7:an vid Kungstorget. Här finns som Kjell informerade om en egen ölsort som heter, just det, 7:ans öl, bryggt av Grebbestads Bryggeri. Till yttermera visso finns den i två varianter: "En ljusare än den ena" och "En mörkare än den andra". Oavsett vilken vi fick så föll det bröderna i smaken.

Efter urdrucken öl gick turen vidare via "Feskekôrka" (jag vet, i Göteborg skriver man egentligen inte så, på sin höjd pratar man så) och fler historier om bland annat "Röva", som Pustervikskällaren i folkmun kallas. De för kvällen närvarande bröderna vet numera varför.

Så till slut landade vi på Bishop's Arms vid Järntorget, den sista anhalten för kvällens vandring som tog sin tre timmar. Här bjöds på ytterligare information samt en i sanning mörk öl, som dock inte föll alla bröder i smaken. Då maten var beställd per telefon i god tid innan var den förberedd och kunde ställas fram direkt vid vår ankomst. Mycket god mat som rekommenderas å det varmaste om någon skulle ha vägarna förbi.

Det var en mycket intressant vandring som vår guide för kvällen, Kjell Gustafsson, bjöd oss på. Vi tackar Kjell för detta och kan rekommendera alla som inte var med att någon gång gå med på en av Kjells turer. Titta in på Walknets hemsida för mer information.

(UG)
 

Tillbaka till möteshistoriken                                                                      Tillbaka till UG-Corren