Tillbaka till möteshistoriken                                                                      Tillbaka till UG-Corren
.

Rapport från UG-mötet den 6 december 2012

Värd: 

Lennart S
 

Deltagare: 

Philip, Gunnar, J-B, Olle, Lars, Sten, Christer H.,
Peo, Peter B. samt Peter R

 

Kalabaliken i Klippan

UG:s utsände reporter rapporterar från barrikaderna.

Klippan och Sandarna: En mörk vinterafton i december 2012 dristade sig tolv tappra UG-veteraner till det historiska 'Klippanreservatet' i väst. Historiskt därför att begreppet ('Skinnare'-)Klippan har varit känt och omnämnt i skrift ända sedan medeltiden

'Skinnare' var den tidens garveriarbetare, eller skinnberedare, som vi skulle säga idag.  
Denna mäktiga utpost mot väst har med säkerhet upplevt fler 'historiska händelser' än de flesta andra platser i Skandinavien; den tidiga handeln med Lödöse på medeltiden, Elfsborgs både Gamla och Nya Fästning, ständiga attacker från 'den lede Dansk'  på 1600-talet, byggandet av Ostindiefararna på 1700-talet samt den omfattande 'industrialiseringen' på 1800-talet, med både 
Sockerbruk (Lorentz) och Porterbryggeri (Carnegie).

Torsdagen den 6.e december var det så dags för UG att besöka ett 'Original-hem i skala 1:1' från den gamla brukstiden  runt förra sekelskiftet 1900. Denna fortfarande intakta arbetarlägenhet heter idag 'Majornas Museum', men kallas allmänt för 'Ett rum & kök'. Därinuti berättade Lennart, till den uppvärmda glöggen & pepparkakorna, med alldeles egna ord om hur det var  att leva och bo i 'detta enkla käll utan rinnande vatten', med två vuxna och upp till 10-12 barn! Helt klart var det inte helt enkelt, och kvällens fråga var hur sjutton de bar sig åt för att skaffa nya - i den trängseln ..

Därefter styrdes kosan till den nyöppnade franska restaurangen 'Chez Yannick' i Sandarna, för en helt splendid 'Canard Confité' med en påföljande ostbricka 'modell magnifique'. Allt detta sköljdes, för första gången i UG:s snart 30-åriga historia, ned med eget/medhavt vin, enligt den 'down under' så hyllade traditionen 'Bring Your Own'. Kanske kvällens största behållning..?

Vid gåspennan, värden Lennart.

(UG)

Tillbaka till möteshistoriken                                                                      Tillbaka till UG-Corren