Tillbaka till möteshistoriken
.

Rapport från UG-mötet den 6 februari 2020


Värd: 

Peter R
 

Deltagare:

Sten M, Olle B, Lars Å, Philip W, Lars-Erik H
Björn E, Mats L, Åke J, Gunnar D

 

 

UG går åter konsten till mötes.

GÖTEBORG: På en fråga från månadens arrangör framkom det vid en närmare kontroll att det var hela 10 år sedan vi senast besökte Göteborgs Konstmuseum. Fasligt vad tiden går, konstaterade arrangören Peter på sin skorrande skånska, då är det dags för ett nytt besök. Sagt och gjort. Februari månads arrangör är inte den som vilar på hanen utan tog sig an uppdraget med kraft att boka guide å sagda museum.

I god tid före 17.00 samlades 10 bröder för att möta eftermiddagens guide Miriam (som inte ville vara med på bild) i entrén för en presentation av vad vi skulle få se och beskrivet. Raskt begav vi oss sedan till våning 5 för att återse ett antal konstverk av lite modernare slag, bl.a. Kalle Dussins likfärd av Gustav Cederström, målande beskriven av vår eminenta och entusiastiska guide. Dock nämnde sagda ledsagare inte den vid vårt förra besök beskrivna "perspektivmissen" som gör Kalle lång satans perkele, bortemot två och en halv meter.

Efter detta föstes vi vidare till det Fürstenbergska Galleriet för en inlevande beskrivning av galleriet som sådant samt en närmare beskrivning av ett urval av konstverken.

Tiden gick fort för det var mycket information som vi fick ta del av, men icke desto mindre hann vi även med att beskåda några av Edvard Munchs tavlor innan museets vakter jagade ut oss då de hade för avsikt att stänga för aftonen och inte ville ha oss inlåsta över natten å sagda institution.

Efter utträdet ur lokalen befann vi oss hos Mr P där god mat och samt god dryck avnjöts. Därtill berättades det en del historier om herrarna Munch och Strindberg som när det begav sig var mycket goda vänner. Noteras bör att redaktören inte sätter ädlare delar i pant för riktigheten och sanningshalten i dessa historietter.

En av anekdoterna förtäljer att vid viss tidpunkt befann sig Hr Strindberg i Berlin och vid ett par tillfällen fick besök att Hr Munch som på sina resor från Oslo till Tyskland vanligen gjorde stopp i Göteborg för att där hälsa på den dåvarande högste ansvarige för Göteborgs Konstmuseum vars namn den utsände korrespondenten för UG-Corren dessvärre inte har noterat. Besöken i Göteborg bestod mest av att s.m.s. supa kompisen under bordet. Lyckosammast vid dessa dryckesslag tycks Hr Munch ha varit. Som plåster på såren och linda för huvudvärken lär Hr Munch senare ha donerat en tavla till vårt kära museum.

En annan anekdot förtäljer att för inte allt så länge sedan lär muséechefen ha fått ett telefonsamtal från en viss Hr Carl Christian, med ett i skrivande stund okänt efternamn, där det berättades att sagda person skulle flytta tillbaka från London där han hade en så stor konstsamling men inte hade plats för alla konstverken i sitt nya hem. Museet tillfrågades därvid om museet var intresserad av att få en Munch-tavla till skänks. Museets chef lär ha blivit alldeles till sig i trasorna och upprymt tackat ja och frågat vart han skulle skicka budfirman för avhämtning av detta mästerverk. Svaret skall ha blivit: "Jag står här utanför dörren på Götaplatsen och tavlan ligger i min bil"!

En tredje anekdot är den när herrarna Strindberg och Munch vid sina sup-gillen i Berlin vid tillfälle skall ha lagts sig ner på gatan vid ena änden av Unter den Linden, som skall vara en av Berlins längre gator, och där konstaterat att de såg andra änden av gatan utan att tillstymmelse till krökning kunnat konstaterats. Sålunda drog herrarna slutsatsen att jorden måste vara platt varpå de skall ha tillskrivit Kungliga Vetenskapsakademien hävdandes sagda notering med en uppmaning att detta skulle tagas för sanning.

Närvarande bröder tackar kvällens arrangör för kvällens arrangemang med en djup bugning.

Deltagare
Sten M avvek strax före fotot togs av Miriam
som inte ville vara med på bild.

Nästa sammankomst är satt till onsdagen den 8 april och det har avslöjats att vin skall finnas på agendan. Samlingsplats skall enligt sammankallande broder Lars Å vara på Bachelors. Kallelse med ytterligare detaljer kommer i god tid att tillsändas alla och envar.

(UG)