Tillbaka till möteshistoriken
.

Rapport från UG-mötet den 21 oktober 2021


Värd: 

Lars Å
 

Deltagare:

Björn E, Gunnar D, Christer S, Peter B,
Mats L, Roland A, Jan-Bertil W, Philip W

 

 

UG undrar hur svårt kan det vara med vinprovning.

GÖTEBORG: Vinprovning, hur svårt kan det vara? En enkel fråga man skulle kunna tänkas dryfta, i alla fall innan oktober månads vinprovning som broder Lars bjöd in till i de inbjudande lokalerna på Royal Bachelors Club. Av fem provade viner kunde endast  två rätt noteras av någon enstaka broder! Även vinmakaren själv uppvisade liknande svårigheter att träffa rätt!

Correns utsände reporter, tillika aftonens arrangör, raporterar direkt från händelsernas epicentrum.

Vår guide för kvällen var Björn Källfelt, en mångsysslande läkare med bl.a. pianospelande, körsång, golf och bridge på sin repertoar men framför allt ett stort vinintresse!!

Björns vinproduktion startade efter en älgjakt där ett stort behov av att frysa en mängd kött gjorde att mängder av frusna bär fick ge plats åt köttet. Vad gör man med en rejäl mängd bär? Jo saft förstås och sedan är steget inte långt till vin. Det första försöket såg bra ut men var odrickbart!!!

Men intresset var väckt så nu gällde det att hitta lämplig mark, hyggligt nära Göteborg men i en bra klimatzon. Valet föll på Fjärås. Nära kyrkan låg en mark som såg relativt oanvänd ut så frågan gick till prästen som hänvisade till markägaren. Denne förklarade att marken var så dålig för inget ville växa. Toppen tyckte Björn. Bonden arrenderade gärna ut 0,7 ha i syd-västläge. Utmärkt för vinodling med andra ord.

Nu gällde det att skaffa vinrankor och valet föll först på vita viner (solaris) som är de mest lättodlade i våra trakter. Första skörden såg lovande ut och blev av skaplig kvalitet. Men nu började Björn leta druvor för att producera röda viner och kvällens fyra druvsorter är de han har satsat på.

Till kvällens provning hade Björn valt två viner av druvan Rondo, två av den ryska druvan Kuzmius samt en av en kombination av två druvsorter Acolon och Marchal Foch. Provningen gick ut på att avgöra från vilket år de kom och vilken man tyckte bäst om. Årtalen var två från 2020, två 2018 och en från 2016. Flaskorna var inslagna i aluminiumfolie så det gick inte att fuska – inte ens Björn själv visste vilken som var vilken!.

Två rätt var toppnoteringen bland bröderna. Vin nr 1 och vin nr 4 var de som fick högsta betyg. Vin nr 5 hade det hänt något med så den var utslagen, men alla övriga var välsmakande bordsviner!

När provningen väl var avslutad efter en mängd intressanta berättelser och många engagerande frågor gick vi en trappa upp där middagen serverades. Den bestod av vilt – reninnerfilé! Här gick diskussionerna höga och inte bara om dagens vinprovning utan även den pågående älgjakten där Björn Källfelt hade ett stort intresse. Även ÖIS visade sig ha fans i gänget.

Som kronan på verket bjöd Björn på sitt eget tillverkade Portvin – en alldeles utmärkt ”Ruby”. Det fick ett så gott betyg av Christer att han var beredd att byta ut sin matlagnings-port! Till porten fick vi en vällagrad grönmögelost!

Alla verkade belåtna med kvällen och uppskattade Björns passion. (UG)