Tillbaka till möteshistoriken
.

Rapport från UG:s möte den 16 februari 2023


Värd: 

Olle B
 

Deltagare: 

Roland A, Peter B, J-B W, Peter R, Björn E, Gunnar D,
Sten M, Åke J, Lars-Erik H, Philip W

 

UG får ett varmt mottagande i tropiska miljö.

GÖTEBORG: I ett bitande kallt Göteborgsväder samlades 11 stycken tappra och huttrande UG-medlemmar utanför Palmhuset i Trädgårdsföreningen för att till slut bli insläppta i värmen. Broder Olle hade bjuit in till guidad rundvandring i smått tropisk värme, vilken varmt uppskattades av de delvis för tunnt klädda bröderna. UG:s utsände reporter, tillika aftonens värd, rapporterar således:

Vi blev mottagna av Emmelie, en av parkens åtta trädgårdsmästare, som lovat oss en guidning i värmen.

Vi samlades först i det största av de 5 byggnadsskeppen, som kallas PALMHUSET, där vi fick en orientering och historik över växthuset.

Förebild till växthuset är Crystal Palace i London som byggdes 1851.

Trädgårdsmästare Georg Löwegren i Göteborg samlade några investerare och beställde växthuset från Scottland. ”Vårt” växthus invigdes 1878 och är om än en något nerskalad kopia av Crystal Palace. (Tyvärr, har ju detta växthus brunnit ner.)

Inträde vid invigningen var 25 öre på vardagar och 50 öre på helger.

Göteborgs stad övertog växthuset 1975. 1976 byggnadsminnesförklarade huset.

Huset som är en järnkonstruktion som håller alla glasrutorna och som är varmt och fuktigt invändigt, utsätts för stora påfrestningar.

På 1980-talet gjordes en omfattande renovering. Nu 2023, planeras för en ny renovering, där glas för glas får tas ner och stålskelettet behandlas varefter glas för glas skall sättas in igen. Denna renovering beräknas ta ca 4 år.

Växthuset består av 5 olika avdelningar:

PALMHUSET är mittskeppet och är 15 meter högt. Här växer stora palmer.

TROPIKHUSET ligger i östra flygeln. Här är 20 grader varmt. Här växer bl a Kakaoplantor och en Kottepalm (oförändrat fanns 160 milj år sedan.)

VATTENHUSET ligger längst öster ut. Där är det varmast och fuktigast. Här växer bl a Jättenäckrosor ca 2 meter i diameter.

MEDELHAVSHUSET här är det torrast och mildast. ( Jfr. Medelhavet, Kanarieöarna ). Här finns bl a Drakblodsträd.

KAMELIAHUSET Dessa blommor kommer från östra och södra Asien. Här finns ca 50 olika sorter, som blommar från oktober till april. Här får inte vara under +10 grader.

Som vanligt, var det ett gäng frågvisa och intresserade UG-florister som vandrade runt och fick fylla på kunskaps-banken om blommor och blader. Kommer kanske till pass efter yrkeskarriärerna.

Efter sedvanlig applåd för god guidning, vandrade vi ut i grådasket igen och gick till JURESKOGS där vi åt en annorlunda men väldigt god Hamburgare.

(UG)