Tillbaka till möteshistoriken
.

Rapport från UG-mötet den 7 februari 2024


Värd: 

Björn E
 

Deltagare:

Gunnar D, Philip W, Lars Å
Lars-Erik H, Olle B, Peter B

 

 

Inte bara UG undrar om och när vi möter självkörande bilar på våra gator och vägar.

GÖTEBORG: Broder Björn bjuder till informationsmöte om självkörande fordon i vår vardagstrafik. Kommer vi att kunna lita på tekniken när vi sätter oss bakom ratten och läser Göteborgs-Posten i stället för att hålla koll på vår omgivning vid vår färd till var det nu kan vara? Den som lever får se, som vår utsände reporter så klurigt sammanfattar sitt reportage.


Ämnet för dagens UG var ”självkörande fordon” när vi samlades på Bachelors för att lyssna på Ola Benderius föreläsning i ämnet. Ola är docent och forskare i fordonsteknik vid Chalmers där han arbetar med att ta fram modeller av bilförares styrbeteende. AI och maskininlärning har accelererat utvecklingen av autonoma fordon.

Bilens system måste tränas med en enorm mängd data för att uppfatta, känna igen och analysera omgivningen för att sedan kunna fatta rätt beslut samt dessutom ha kunskap om alla trafikregler. Detta är ju en enormt komplex process och involverar många olika tech-företag. För att samla in en del av denna nödvändiga data kör nu en testbil med sex olika kameror och en laserscanner omkring i Göteborg och filmar vår trafik (du har kanske sett den?).

En del utvecklare satsar på helt autonom körning där bilen själv måste fatta besluten i trafiken. Andra tror mer på AI i form av assisterad körning, där bilen hjälper föraren med t.ex. autobromsning och liknande funktioner.

Så om det autonoma systemet är rätt byggt är fördelen att det är mycket snabbare och mer förutsägbart än en människa. Ett AI system blir inte sömnigt eller stressat etc. Några av de ledande bilmärkena som är med i denna utveckling är Tesla, Mercedes, BMV, Audi och Volvo.

Ola själv tror kanske mer på självkörande kollektivtrafik och tunga transporter på väl avgränsade vägar typ motorvägar. Den som lever får se!

Tack Ola för ett intressant föredrag!

Efteråt åt vi sex UG-gubbar en god middag på Bachelors.

(UG)